Дзвіниця

Дзвіниця

Розмір зображення: 661:800 піксел

Маюрки. Дзвіниця, кінець 19 ст. Світлина 1990 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 79.

Маюрки Перечинський район

Дзвіниця. Кінець 19 ст.

Розповідають, що назва поселення пішла від майора, який переховувався тут під час війни за часів Австро-Угорщини. Його слуги Ґотра та Ігнатьо залишилися, і ці прізвища донині найпоширеніші в селі.

На одному з пагорбів стоїть дерев’яна каркасна, квадратна в плані дзвіниця, вкрита шатровим верхом. Один дзвін відлили в Ужгороді в 1929 p., другий – набагато старіший, але найдавніший передали до церкви в Порошково. Дзвіниця має приблизно 100 років, а близько 1950 р. була перенесена з протилежного берега на теперішнє місце. її зробили завдяки Готрі та Ігнатьові, які були в Америці. Вони також замовили для села хрест, який стоїть дотепер. На хресті дата – 1912. Відновлена греко-католицька громада офіційно зареєстрована в 1993 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 79.