Церква св.Михаїла (1)

Лисичево Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1832.

У 1801 р. в селі була дерев’яна церква Пр. Діви Марії в доброму стані, яку згадують і в 1835 р.

Мурована церква була споруджена стараннями вірників та сім’ї графа Телекі в 1832 р. і посвячена в 1837.

У 1902 р. лисичівські емігранти в США зібрали на її прикрашення 307 корон. Розповідають, що коли в 1916 р. з церков знімали дзвони на військові потреби, з лисичівської церкви скинули величезний дзвін, який був найбільшим у окрузі, і від удару на церковних мурах з’явилися тріщини.

За часів СРСР церкву зняли з реєстрації 9 січня 1953 р. і розібрали в 1959 p., а каміння використали для спорудження школи.

Православну муровану церкву без вежі збудували в 1924 – 1927 роках, але вельми неякісно як з художнього, так з технічного боку. Сюди перенесли іконостас зі старої церкви та інші речі.

Поряд у дерев’яній дзвіниці – дзвони зі старої церкви. Малий дзвін – найдавніший, відлитий Антоном Новотні в м. Тімішоара (Румунія) в 1807 p., великий відлив Р. Маноушек у Брно в 1926 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 422.