Церква Успіння

Церква Успіння

Фото до 1938 р. зі збірки Товариства Холмщина. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 259.

Вперше церква згадується у податкових реєстрах 1564-1575 рр. 1 Правда, в реєстрі 1575 р. названа опущеною. Наступна згадка датується 1629 р. 2 У 1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 3 Ймовірно, в кінці XVIII ст. під час регуляції парафій австрійською владою приєднана до парафії Старе Село. З 1875 р. – православна. У документі 1898 р. означена як дерев’яна стара, невідомого року будови. 4 Згоріла 7 серпня 1906 р. 5 Проект нової мурованої виконав інженер-архітектор Томашівського повіту А. Звєржховський. Будівничим був майстер В. Швачкевич. Іконостас для церкви виконав грубешівський майстер Шимон Зінь, а ікони з Москви були копіями робіт Нестерова. 16 листопада 1908 р. освячено новозбудовану споруду. 6 Зачинену після першої світової війни церкву зруйновано 25 червня 1938 р. 7

Це була соруда з цегли, нетинькована, зведена в російському національному стилі. Вищий і ширший куб нави доповнював вужчий вівтар з двома захристіями зі сходу та прямокутний бабинець з заходу, до якого прилягала двоярусна вежа дзвіниця. Наву на чотирисхилому низькому пірамідальному даху вінчала велика цибуляста маківка-главка на тоншій шиї. Подібна менша завершувала гребінь даху вівтаря. Ще менша здіймалась над восьмибічним високим наметом дзвіниці, поставленим на її восьмибічний другий ярус. В оздобі вікон використані були характерні для російської архітектури віконні обрамування.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 184.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.