2008 р. Найстаріший дзвін України – на соборі святого Юра

Танас Никифорук

Дата: 20.03.2008

У правій частині площі святого Юра знаходиться перлина старої львівської архітектури – греко-католицький кафедральний собор святого Юра, чудова пам’ятка у стилі рококо (арх. Б. Меретин, 1744-1761 рр.).

Стоїть собор на так званій Юрській височині – 321 м над рівнем моря. Печерний монастир існував тут ще за часів Данила Галицького. Першу церкву спалили у 1339 р. У 1363 р. ігумен Євфімій став будувати нову за проектом Доре. Будівництво було закінчено близько 1437 р., за іншими даними 1434 р. Церква мала потужні стіни, які почали зносити у 1743 р. Знести їх вдалося лише частково. На залишках звели нову будівлю, чим і пояснюється неканонічне розташування вівтаря (він не виходить на схід).

Брама, оздоблена алегоричними фігурами авторства М. Філевича (1770 р.), за нею – велике подвір’я. Зліва від входу головний фасад катедри з могутнім порталом і статуями святих Афанасія і Лева роботи Й. Г. Пінзеля. Аттик завершує скульптурна композиція Пінзеля – сповнена динаміки та емоційного виразу група “Юрій Змієборець”.

Двомаршеві сходи, прикрашені фігурами геніїв (ск. С. Стажевський), ведуть до тераси і входу в храм. У присвитерії між двома колонами знаходяться царські та дияконські врата (ск. С. Фесінгер, 1768 р.). Ікони вівтаря належать пензлю Ю. Радивилівського та Л. Долинського (1770-ті рр.). У кіоті лівого нефу цінна реліквія – ікона Богородиці Теребовельської (XVII ст.). На дзвіниці висить дзвін, вилитий у Львові у 1341 р., – найстаріший у нашій країні.

До 1871 р. тут знаходився монастир василіанів. Після того, як вони перейшли в монастир св. Онуфрія, собор став кафедральним.

Крім самого собору, тут є ще цілий комплекс будівель іншого призначення – житлових і службових. На місці Балабарівського двору збудували палац митрополитів – спочатку дерев’яний, потім сучасний у стилі рококо з елементами класицизму (арх. К. Фесінгер, 1762 р., реконструкція – 1772 р.).

З другої пол. XVII ст. на площі перед собором відбувались ярмарки. Ярмарок починався за два тижні перед святом св. Юра (23.04 за старим стилем) і тривав два тижні після нього. У XVIII ст. ярмарок був уже двічі – на св. Юра і на Покрову. 1849 р. на ярмарку з’являються купці з Брна, Праги, Відня, які привозили полотно, сукно, готовий одяг.

Традиційним товаром були тут пряники, які називали “юрашками”. Продавали їх тільки тут і тільки під час ярмарку. З 1841 р. їх виготовляли у вигляді гусарів, немовлят, кошиків і сердець.

Джерело: “Високий Замок”