Вітраж сходової клітки

Вул. Ш.Руставелі, 26

1906-1907 pp., архіт. Ример

Псввдовітраж, репрезентативний

Фактурне скло, керамічні фарби. 55: 90 см, фрагмент

Понизу напис: Forter, ul. Sykstuska, 29

Площина фактурного скла, прямокутна і видовжена по вертикалі, оточена знизу і зліва каймою – тонкою неперервною лінією з розграфленням, що імітує кайму, зібрану з прямокутних модулів безбарвного скла. Композиція рослинного декору вітража нагадує оздобу книжкової сторінки: довгі, в’юнкі стебла, листя, квіти і пуп’янки маків декорують маргіналії вітражного полотна, залишаючи вільною незначну площину у центрі. Кольорова гама втрачена (коричнево-зелені листя і стебла, коричнево-червоні маки).

Примітка. Вітраж зберігся тільки у нижній фрамузі вікна. Композиція фрагмента не замкнена, що дає можливість приблизно реконструювати рисунок цілого вітражного полотна, тим більше, що він подібний до вітражного засклення у вікнах кам’яниці на вул. І.Франка, 59.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.3836, арк.4, 9.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 213.