2008 р. Лева Лоренцовича встановили в Італійському подвір’ї

Дата: 17.05.2008. Лева Лоренцовича – найстаршого львівського лева, нині встановили в Італійському подвір’ї палацу Корнякта

Понищений часом та негодою кам’яний лев, якого львів’яни та гості міста звикли бачити на Високому замку, вже став на кам’яний постамент в Італійському подвір’ї Історичного музею на пл Ринок, 6 у Львові. Про це 16 травня повідомив кореспондент ЗІКу.

Рівно рік тому ЗІК із посиланням на президента Благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрія Салюка повідомляв про наміри Фонду зробити копію лева Лоренцовича, перенесеного колись із-під стін ратуші на Високий замок, а сам оригінал законсервувати і зберігати в лапідарії. Після обстеження скульптури Фонд збирався готувати проектно-кошторисну документацію.

Однак управління охорони історичного середовища Львова розпорядилося левом по-іншому, запропонувавши скульптуру як об’єкт для практичної роботи учасників Першої школи реставраторів каменю, що відбувалася торік у червні.

Роботи із переміщення лева з Високого замку до Львівського регіонального ландшафтного парку «Знесіння» і консервацію скульптури профінансувала «Львівська пивоварня», яка надала спонсорською допомогою 24 тисячі гривень. Усі роботи із очищення та консервації лева Лоренцовича виконували співзасновники приватного підприємства «Цех каменярів» Тарас Бенях та Орест Дзиндра.

Із лева було знято форму, для того, щоб скульптор Олег Капустяк виготовив копію. Про те, що лева Лоренцовича після реставрації виставлено до огляду в Італійському подвір’ї, колишній президент «Львівської пивоварні» оголосив іще 25 вересня. Однак насправді встановили лева тільки сьогодні вранці. За монтажними роботами стежила радник міського голови Львова та голова правління Фонду ревіталізації Таїса Бушель і фотокор ЗІКу.

«Лев Лоренцовича – найстарший лев, який мусить бути музеїфікованим, оригінал має стояти у доступному для туристів місці», – вважає Андрій Салюк, який насправді хотів би бачити лева Лоренцовича біля Ратуші із західного боку, де гербова клумба перед вікнами мера, оскільки цей лев у Львові завжди був символом честі й гідності, бо пов’язаний із шляхетним вчинком міщанина.