2009 р. Львівські реставратори знайшли колону доби Відродження

Олександр Савоченко, Євгенія Полікарпова, Володимир Мойсеєв

Дата: 26.02.2009

Львівські реставратори знайшли колону доби Відродження. Знахідка виявилася геть неочікуваною – її було замуровано в квартирі у середмісті. Оцінити архітектурний раритет фахівці наразі не можуть – очікують згоди власника помешкання. Ця шестигранна колона колись прикрашала львівський будинок голландських купців Шольц-Вольфовичів. Його звели на замовлення іноземних підприємців у XVI столітті.

Через триста років мешканці замурували опертя. Стовпа сховали за двома рядами цегли. Нещодавно новий власник міняв вікна. Реставратори, що робили ремонт, не втрималися. Вирішили подивитися, що приховує виступ біля віконного отвору.

Фахівці з відновлення кажуть – шестигранна колона з розписом їм ще не траплялася. Чи вдасться її вивчити – невідомо.

Лілія Онищенко, керівниця Управління охорони історичного середовища львівської міськради: “Зараз ми не маємо коштів ані з міського, ані з державного бюджету. Хіба що, реставратори захочуть дослідити колону за власним ентузіазмом”.

Фахівці кажуть, що не один архітектурний шедевр знищили євроремонти. Знайдену ж колону епохи Відродження держава охоронятиме лише за згоди власника.

Лілія Онищенко, керівниця Управління охорони здоров’я львівської міськради: “Якщо власник дасть згоду на відновлення колони, з ним підпишуть документ про те, що він зобов’язується охороняти історичну цінність”.

На думку спеціалістів, у колишньому помешканні голландських купців є ще одна замурована колона. Реставратори почнуть роботи, якщо дозволить господар.

Джерело: СТБ