2010 р. У Львові упала покрівля найстарішої лемківської хати

Леся Межва

Дата: 29.03.2010

Сторічну хату, перевезену у львівський музей народної архітектури Шевченківський гай із села Люта на Лемківщині, працівники музею перекривали своїми силами. Через те, що працювали не фахівці, дах від тягаря снігу з’їхав набік. Директор музею Іван Косачевич розповів кореспонденту Gazeta.ua, що Львівська міська рада не виділила обіцяних на ремонт грошей.

“Львівська міська рада обіцяла нам 100 тисяч на перекриття. В тому числі на солом’яний дах найстарішої в музеї хати – зі села Либохори Сколівського району 1749 року. Львівська фірма виграла тендер, почала готуватися до реставрації. Замовила матеріали, привезли солому. І тут мені сказали, що тих грошей у міській казні нема. Отримав музей лише 27 тис. грн. Директор фірми-реставратора сказав, що я несерйозний, і забрався”, – повідомив директор.

“Поміняли крокви. А під вагою цьогорічного снігу дах з’їхав. Виявилося, що у такій хаті треба міняти ще й верхні балки по периметру коробки. Тепер будемо знати. Дах розібрали, будем робити наново. Шкода тільки часу”, – додав Косачевич.

Щороку директор замовляє по кілька гектарів скошеного жита для перекриття солом’яних дахів у фермера на Самбірщині біля Рудок. Минулого року музейники власними силами зібрали і привезли чотири ТІРи соломи. Стріхи у хатах Шевченківського гаю почали протікати ще восени після минулорічних проливних дощів. А на Великдень минулоріч Шевченківський гай зібрав 150 тисяч гривень від продажу квитків відвідувачам та туристам.