2008 р. Нова садиба у Шевченківській Гуцульщині

Ольга Мусаковська

Дата: 19.06.2008

У Шевченківському гаю (Львів) можна відвідати нову гуцульську садибу – родом вона із села Яворова Косівського району. На території музею хата стоїть ще з 1975 року, але була закритою. Співаючи верховинських пісень, музейники провели урочисте відкриття яворівської садиби.

«Садибу перевезли сюди набагато раніше, але ми не мали змоги відновити інтер’єр, тому що потрібні були кошти власне на реставрацію перекриття хати. Тепер, коли вже відбулася реставрація, ми вирішили зробити інтер’єр, щоб садиба почала жити повноцінним життям та стала відкритою для відвідувачів”, – розповів виконувач обов’язків заступника директора музею з наукової роботи Михайло Лабойко.

Гуцульська хата збудована в тридцятих роках ХХ століття. Наприкінці 20 століття музей заплатив за неї дві тисячі тодішніх рублів. Більш ніж через тридцять років – у 2007 році – музейники отримали півмільйона гривень на реставрацію садиби, і вже у листопаді взялися за роботу. Інтер’єр садиби – піч, столи, лави – з фондів музею, які постійно поповнюються завдяки етнографічним експедиціям.

Таких ще недоступних для відвідувачів хатин у Шевченківському гаю близько п’яти. Розміщені вони на території, де представлений народний побут Львівщини, Волині й Полісся. Чекають ці садиби лише одного – коштів на ремонт перекриття.