2009 р. В Україні встановлено пам’ятники псевдогероям, – “Свобода”

Дата: 25.02.2009

“Не можу не згадати встановлений на Личаківському кладовищі у Львові пам’ятний знак – меч-щербець. Надпис під пам’ятним знаком: “Тут лежить солдат польський, полягли за отчизну”. Це пам’ятник так званим оборонцям Львова від Січових стрільців та Української Галицької Армії. Меч-щербець демонструє польську велич, польське панування над українською землею. Отаких мечів ми можемо ще мати по всій Україні десять, двадцять, тридцять. А наслідки, які від цього можуть бути, кожен собі тільки може уявити”, – заявив сьогодні, 25 лютого під час прес-конференції у Львові заступник голови ВО “Свобода” з питань національної пам’яті, депутат Львівської обласної ради Олег Панькевич.

На думку Олега Панькевича, встановлення таких пам’ятних знаків в Україні відбувається через погану роботу влади у цьому питанні. “Треба згадати, що не тільки наші сусіди поляки таку політику щодо України проводять. Маємо й недавню ситуацію з угорською політикою. Пам’ятний знак 1100-літтю приходу угорських племен на Україну. Цей знак демонструє, що Закарпаття сьогодні – це споконвічна угорська територія, бо, за їхньою позицією, 1100 років тому вони повернули собі втрачену батьківщину”, – каже депутат.

О. Панькевич також запевнив – якби Україна захотіла встановити пам’ятники для вшанування своїх героїв на території Польщі, то зіткнулася б великими труднощами, мовляв, поляки не пропустили б нам жодного порушення законодавства, як це є у випадку спорудження пам’ятників на Тернопільщині. Адже саме там зведено чотири пам’ятники жертвам “українського народу” без жодних звернень щодо встановлення пам’ятників до органів місцевої влади, дозволів, проектної документації.

“Ми мали єдиний прецедент відкриття українського пам’ятника в Павлокомі (Польща). Пригадуєте, у що це перетворилося? У чергову ганьбу для України, оскільки поряд було встановлено пам’ятник якимось міфічним жертвам українських націоналістів нібито на приватній території і на догоду Україні. На цей пам’ятник навіть прив’язали синьо-жовту стрічку, а потім вся преса з цього реготала, мовляв, польський гонор на висоті, а Україну принизили. Якщо ми матимемо беззубу політику у цьому питанні, матимемо у майбутньому великі проблеми”, – додав Олег Панькевич.