2009 р. Права людини проти охорони пам’яток

Мирослава Іваник

Дата: 05.06.2009

Депутати Львівської облради хочуть позбавити обласне Товариство охорони пам’яток культури та історії їхньої домівки. Знаменитий палац з брамою, що на Коперника, 40а, який вже понад 35 років належить товариству, планують передати львівському представництву Уповноваженого з прав людини в Україні. Керівником представництва є колишній заступник голови Львівської ОДА Зенон Котик.

– 29 травня відбулося фактично таємне засідання депутатської комісії з питань комунального майна та приватизації Львівської обласної ради, на якому ухвалили рішення, щоб відібрати приміщення Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам‘яток історії та культури за адресою вул. Коперника, 40а, і передати його державній структурі (львівському представництву Уповноваженого з прав людини), – розповів Андрій Салюк, голова ЛОО УТОПІК. – Зенон Котик вважає, що захист прав людини і збереження спадщини – це не конкурентні речі і охорона пам’яток не важлива. Про засідання комісії нас навіть не повідомили.

Приміщення необарокового палацу з брамою (інша назва – палац Сапіг) товариство використовує ще з початку 1970-х років, відколи його члени за власний кошт відреставрували будівлю, яку влада планувала знести. Нині це пам’ятка архітектури національного значення. Нещодавно її занесли до списку пам’яток, що не підлягають приватизації, чим наголосили на її винятковій цінності.

За словами Андрія Салюка, офіційною причиною спроби передати приміщення новому орендарю став нібито поганий стан палацу. Будівля і справді потребує реставрації. Проте жодної перевірки чи бодай огляду палацу члени офіційної комісії від ЛОР не проводили. Більше того, рішення обласних обранців з’явилося після того, як представники товариства минулого місяця власними силами зробили ремонт у деяких залах палацу.

Та у коментарях журналістам депутати й чиновники від області різко дали задній хід. Вони виправдовуються, мовляв, представництво Уповноваженого з прав людини зможе розміститися в палаці лише за згоди Товариства охорони пам’яток історії та культури. Водночас, за словами Андрія Салюка, обласні депутати попередньо планували залишити товариству тільки одну (!) кімнатку.

Однак цього, очевидно, замало для організації, яка має кілька тисяч членів у Львівській області, і лише за останні два місяці провела кілька круглих столів, громадське обговорення та міжнародну конференцію. Крім того, в планах товариства створення публічної бібліотеки з книжок на пам’яткоохоронну та реставраційну тематику та перенесення сюди фондів Музею “Русалки Дністрової”, приміщення якого потребує реконструкції.

– Основна причина нашого рішення, яке є лише попереднім, – не дуже добрий стан приміщення, – розповів “Пошті” Юрій Моравецький, голова комісії з питань комунального майна та приватизації ЛОР. – Ми хотіли, щоб був орендар, який зможе відремонтувати будівлю. Але сторони, зацікавлені у цьому приміщенні, мають домовитися між собою. Це питання треба вирішити полюбовно. Остаточне рішення може бути ухвалене тільки, якщо на це погодиться товариство.

На жаль, “Пошті” так і не вдалося додзвонитися до представника Уповноваженого з прав людини у Львівській області Зенона Котика, щоб з’ясувати його позицію у цій справі. Водночас, чиновники облдержадміністрації заспокоюють, мовляв, ухвалене депутатами рішення лише рекомендаційне і жодної юридичної сили не має.

– Договір оренди з товариством нині чинний. Але стан будівлі потребує ремонту. Та, очевидно, що орендар не має коштів. Можливо, на реставрацію палацу виділять бюджетні гроші, адже це пам’ятка архітектури національного значення. Зараз питання про розірвання договору не стоїть. Його можна розірвати лише зі згоди обох сторін. Зрештою, у цьому приміщенні можна розмістити обидві організації, якщо вони між собою домовляться, – розповів “Пошті” Микола Бандра, начальник управління майном спільної власності ЛОДА.

Обурення з приводу цієї ситуації вже висловила громадськість Львова. Зокрема, за словами Романа Лубківського, поета, перекладача та громадського діяча, логічніше було б зробити представництво Уповноваженого з прав людини, наприклад, у приміщенні колишньої в’язниці на Лонцького.

– Я переконаний, що після адаптації його до музею, там будуть адміністративні приміщення, в одному з яких могло б розміститися представництво. Це було б навіть символічно. Не можна просто виселяти на вулицю пам’яткоохоронну організацію, яка реально діє, – переконаний пан Лубківський.

Однак, зважаючи на масштабні плани, ділитися своїм приміщенням товариство не планує. Свою підтримку УТОПІК вже висловили інші пам’яткоохоронні організації, зокрема, Товариство шанувальників Львова, Товариство шанувальників замків та фортець, український комітет ІКОМОС та інші.

Довідка. Палац з брамою (або палац Сапіг) датується 1867 роком. Побудований архітектором Куном у стилі французького бароко XVIII ст. Його основний об’єм має в плані форму квадрата, до якого примикає прямокутний флігель. Архітектурі будівлі відповідає рішення монументальної огорожі з ажурними металевими воротами, яка відділяє парадне подвір’я від вулиці. Стіни будівлі відрізняються характерною для стилю бароко м’якою пластикою.

«Суботня пошта», четвер, 4 червня 2009, № 60 (798)