Дзвіниця

Дзвіниця

7. с. Лумшори

Стара дерев’яна церква згоріла 1914 р. Дзвіниця вціліла й проіснувала до 1942 р., коли була розібрана. Зображення її збереглося завдяки чеському художникові Франті Арону.

Джерело: Сирохман М. Втрачені дерев’яні архітектурні пам’ятки Закарпаття. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 186 – 191.

Лумшори Перечинський район

Дзвіниця. 1942 р.

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла. Можливо, саме ця церква згоріла незадовго до 1914 р. (велика пожежа була в 1906 р.), хоч називають різні роки. Василь Гапак (1911 року народження) розповів, що церква зайнялася від вуглика з кадила. Згоріли і липи довкола церкви, але один пагін пробився, і нині на місці церкви росте розкішна липа. Кілька ікон було врятовано, і вони зберігаються в церкві в Лікіцарах.

Дзвіниця, що стояла далеко від церкви, вціліла, але поступово занепадала і була розібрана 1942 р. Тоді ж збудували нову кам’яну дзвіницю. Зображення старої збереглося на картині чеського художника Франти Арона.

Нова дзвіниця має кам’яні стіни, вимуровані Янком Гапаком, Іваном Куциком та Юрком Ганичом. Дерев’яний чотирисхилий, вкритий шинґлами верх ставили Василь Гапак, Юрій Федорович Гапак та Іван Петрович Гапак.

Греко-католики перебували в підпіллі з 1946 до 1990 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 78.