Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

с. Лопушниця.

Старосамбірський.

Церква св. Параскеви. 1862.

У 1565 р. тут вже існувала церква. Попередня дерев’яна будівля була збудована в середині XVII ст., ремонтувалася у 1828 р. У 1862 р. замість неї звели муровану однонавову безверху церкву, увінчану на вищому двосхилому даху нави ліхтарем з маківкою, але ще довший час відправи відбувалися в тимчасовій дерев’яній каплиці, збудованій поруч у тому ж 1862 р. Освячена церква щойно у 1900 р. По другій світовій війні з 1957 р. стояла зачиненою. Через сильний спротив громади у 1960 р. знову віддана для богослужения.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 712.