Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 603:800 піксел

Люта. Церква Різдва пр. богородиці, 1882 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 122.

Люта Великоберезнянський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1882. (УПЦ)

Село здавна було релігійним центром, де перебували окружні церковні намісники. В 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Миколи, в доброму стані, з двома дзвонами, “красними образами всіми украшена”. В церкві села Сухий зберігається Требник, на форзаці якого тодішній парох А. Бачинський записав: “Нечаяний пожар святой церкви Лютянськой 13-го декабря 1874 р., день уторок, серед полудня, великое сокровище риз і сребром і златієм покритих книг сожжено.”

Після пожежі змуровано з каменю на Мікулівській землі і посвячено св. Миколі Чудотворцю теперішню базилічну церкву, яку датують за шематизмом 1915 р. Трирядний іконостас зробив Петро Ковалицький. На початку 1920-х років завалилася вежа і церкву довелося перебудовувати. У 1930-х роках у церкву вдарила блискавка. Храм оновлено в 1938 р. Після 1945 р. змінено присвяту церкви. Малювання в інтер’єрі виконав художник Іван Андрішко в 1976 р.

Лютянський греко-католицький священик Іван Лелекач перебував у радянських концтаборах з 1947 до 1955 р.