1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Любині.

Яворівський.

Церква св. пр. Іллі. XVII.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1515 р. Парафія отримала ерекційний акт від польського короля Михайла Корибута Вишневецького у 1671 р. Ймовірно десь в цей час і була збудована існуюча дерев’яна тридільна однобанна церква, час побудови якої історик М. Драґан визначив XVII ст. Як свідчить «специфікація» 1805 p., церква в цей час «для давності своєї руїні підпадає і така мала, що й пів люду не помістить». У 1816 р. коштом дідича Йосифа де Скарбка Боровського церква і дзвіниця відновлені і наново освячені у 1816 р. У 1932 р. громада задумала збудувати новий храм і замовила проект в перемиського архітекта Н. Цітрова. Але його проект дерев’яної п’ятиверхої церкви не був затверджений, а у 1934 р. проект реставрації і добудови існуючої церкви виконав львівський архітект Євген Нагірний, за яким і проведено перебудову у 1934 р. – додано укорочені бокові рамена.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 2524.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 726 Колекція карт і планів, опис 1, справа № 1275.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 26, 47.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 255 – 256.