1998 р. Жовківщина

с. Любеля. (УАПЦ + УГКЦ)

Церква св. Миколи.

За переказом, у селі колись існував монастир. Попередня парафіяльна дерев’яна одноверха церква з восьмибічною банею над навою, збудована у 1767 p., як свідчив напис на ґзимсі з північної сторони, згоріла у 1831 р. Нова дерев’яна церква зведена стараннями о. Теодора Решетиловича у 1841 році на кошти зі збірок. Відновлювалася у 1880 р. за о. Михайла Косоноцького. У 1936 р. стараннями пароха о. Дениса Гриневецького реконструйована за проектом Євгена Нагірного 1934 р. У 1972 р. інтер’єр церкви розмалював маляр із Бережан Іван Адамський.

Розташована на невеликому підвищенні при сільській дорозі, в південно-східній околиці села. Будівля хрещата в плані, триверха. При гранчастому вівтарі розташовані прямокутні захристії. Бокові гранчасті рамена добудовані 1936 р. за проектом Євгена Нагірного. Тоді ж змінено форми бань, що надало будівлі дещо гуцульського характеру. Восьмерик надопасання нави з нахиленими до середини стінами накритий наметом з заломом, завершеним цибулястою банею зі світловим ліхтарем і маківкою. На двосхилому даху бабинця та п’ятисхилому вівтаря здіймаються вузькі світлові прямовисні восьмерики з цибулястими банями, завершеними сліпими ліхтарями з маківками. Бокові рамена вкриті п’ятисхилими дахами, а ризниці – трисхилими. Церкву оточує піддашшя, розірване в місці прилягання присінку до західної стіни бабинця. Стіни церкви від підвалин кожуховані ґонтами.

Дерев’яна триярусна, квадратова в плані дзвіниця, зведена у 1850 р. має розширений третій ярус та зашите піддашшя. Вхід на церковну територію веде через квадратову в плані дерев’яну брамку з різьбленими півколонами, фланкуючими вхід, вкриту пірамідальним наметовим дахом з ажуровим ліхтарем і маківкою.

На південний захід від церкви на віддалі 1 км на околиці села розташована капличка, зведена над цілющим джерелом. Дата побудови її та майстер вирізьблені на надпоріжнику дверей: “1889 Феодоръ Сосюкало майстеръ”. Це невелика квадратова в плані будівля, завершена низьким сліпим восьмериком, вкритим шоломовою банею. Всередині під престолом розміщена криниця з джерелом.