Церква св. Александра Невського

Православна громада міста, що складалася здебільшого з царських чиновників і військових, надумала збудувати пам’ятник чудесному врятуванню царської сім’ї при аварії поїзда у 1888 р. У 1890 р. вона вирішила, що таким пам’ятником буде церква св. Александра Невського. 1 Первісний проект дерев’яного храму виконав місцевий інженер Станкевич. 2 Проект мурованого храму виконав помічник губернського архітектора надвірний радник Яржинський. 3 Кошти на будову виділив начальник Любартівського повіту Орест Кобилецький. 4 Наріжний камінь освятив 12 квітня 1892 р. єпископ Гедеон. 5 Нагляд за будівництвом вів повітовий інженер-архітектор Плищинський. 6 З жовтня 1893 р. урочисто освятив нову церкву єпископ Гедеон. 7 У 1913 р. виконано розписи інтер’єру. 8 Зачинена після першої світової війни і зруйнована у 1929 р. 9

2. Там само.

3. Там само.