Церква св.духа

Церква св.духа

Розмір зображення: 800:593 піксел

Ляхівці. Церква св. духа, 1796 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 64.

Ляхівці (Лемківці) Ужгородський район

Церква св. духа. 1796. (УПЦ)

У 1751 р. за пароха Федора Копчанія в селі була дерев’яна церква в доброму стані, покрита шинґлами, з трьома дзвонами, присвячена св. Козмі і Даміану, освячена єпископом Георгієм Бізанцієм. Філії були в Середньому та Вовковому.

Через 45 років збудували теперішню муровану церкву (на камені над входом вирізано 1804 р. – можливо, це дата закінчення будівництва). Це типова базилічна споруда, яка, однак, має певні переваги перед іншими подібними церквами: церкву ще не встигли поштукатурити мармуровою крихтою і вона зберігає привабливість старих фарбованих стін, барокове завершення вежі вкрито фарбованою бляхою. Довкола церкви був кам’яний мур, але Василь Луцьо розібрав той мур і поставив дротяну сітку на бетонних стовпчиках. У 1933 р. впродовж 6 місяців розмалювали інтер’єр храму. У 1969 р. провели зовнішній ремонт, а останнє малювання всередині церкви виконав місцевий художник Ф. Решетар. У зв’язку зі спорудженням церкви розповідають історію про сина майстра, який упав з вежі при встановленні хреста. Очевидно, це відголосок трагічної події, що справді сталася в Глибокому.

У 1933 р. за священика о. Євгена Петрика та куратора Качура збудували дзвіницю: нижній ярус мурований, верхній – каркасний дерев’яний під шатровим дахом. Дзвони виготовив Ф. Еґрі. До церкви за радянських часів перенесли хрест, що його поставив на своєму полі Баб’як за гроші, зароблені в Америці. Інший мурований хрест поставили в 1903 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 64.