Церква св. Йосафата / Скорблячої Матері Божої

Розмір зображення: 800:642 піксел

Загальний вигляд з позиції А2. Фото Богдана Мартинюка, березень 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 279.

Перша в селі дерев’яна церква св. Йосафата, як філія парафії в Довгобичеві, збудована у 1795 р. 1 У 1842 р. реставрована. 2 З 1875 р. – православна і переосвячена на нову посвяту. 3 Після першої світової війни відібрана у православних і перетворена на католицьку каплицю. 4

Орієнтована, дерев’яна, зрубна будівля. Первісно тридільна, в плані наближена до грецького хреста – квадрат нави з дещо вужчими і коротшими вівтарем і бабинцем. У 1951 р. вівтар і бабинець об’єднані з навою в одне ціле. При вівтарі з півдня добудована захристія. Нава перекрита у 1951 р. псевдо-бочковим склепінням так як і вівтар (з часу будови), опертим на чотири стовпи. Дахи нави і вівтаря двосхилі, над навою дещо вищий, з новою сиґнатуркою на фасаді. Стіни церкви вертикально шальовані дошками, зміцнені лисицями.

1. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

2. KZSzP. Z. 18. Powiat Włodawski. – Warszawa, 1975. – S. 20-21.