Кляштор паулінів

Церква Воздвижения Чесного Хреста

У 1881 р. 1 після реставрації (встановлення над навою п’яти главок російського типу) на церкву Воздвижения Чесного Хреста перероблено зачинений костел монастиря паулінів, збудований у 1718-1752 рр. 2 за проектом варшавського архітектора Вінцентія Ракетті, а в монастирських приміщеннях створено жіночий православний монастир. В церкві зберігалась чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. Ще єпископ Михайло Куземський мав намір в приміщеннях ліквідованого монастиря паулінів влаштувати греко-католицький монастир василиян з ліквідованих варшавського і більського. 3 Та щойно указом імператора помонастирські приміщення віддано для жіночого православного монастиря св. Богородиці.

У 1878 р. на церкву св. Трійці перероблено муровану каплицю. 4 У 1898 р. збудовано цвинтарну дерев’яну церкву Воскресения Господнього. 5 На початку XX ст. в монастирських приміщеннях влаштовано домові церкви св. Софії, Віри, Надії і Любові (1904 р. 6), св. віленських мучеників Антонія, Іоана і Євстахія (1907 р. 7) та домову церкву св. Кирила і Методія на хуторі Бордзилівка в дерев’яному будинку. 8 Монастиреві підпорядковувалась церква в с. Буковичі. 9 Після першої світової війни православний монастир ліквідовано, а в приміщеннях відновлено католицький монастир, центральний костел у 1923 р. відновлено у первісному вигляді. 10 Під час другої світової війни в селі діяла православна парафія. 11

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 264, аркуш 74.

2. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 65.

3. Pruszkowski}. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 203-205.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 264, аркуш 74.

5. Там само.