Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Лісковець. Церква св. арх. Михайла, 1870 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 436.

Лісковець (Ляховець) Міжгірський район

Церква св. арх. Михайла. 1870. (УПЦ)

Назву Лісковець введено 1946 р.

У 1751 р. в селі стояла дерев’яна церква в доброму стані, всередині і зовні прикрашена.

У 1801 р. знову згадують дерев’яну церкву, що “110 вірників вмішаєт, поправки требует; сооружена по силі отповідно”. Парохію засновано в 1849 р.

Нині в селі – типова мурована церква. У зв’язку з її спорудженням розповідають поширений сюжет про те, як син майстра клав на турні хрест і як йому запаморочилося в голові і він запитав у батька, в який із трьох отворів встромити хрест. Розв’язка була щасливою – син не впав із вежі, як завершуються перекази цієї історії в інших селах, а, вставивши хрест у середній отвір, спустився додолу. У 1943 р. відбувся значний ремонт церкви. Плани та кошториси ремонту виставили на конкурс Золтан Клайне з Волового, Йосип Бейліч із Паланка та Михайло Козманка з Підгорода. Переміг М. Козманка, що мав найнижчі ціни.

У Будапешті, в бібліотеці Національного музею був рукописний “Служебник” XVI – XVII ст. з Ляхівця. Серед багатьох записів була й згадка про те, що книгу переніс із Репинного до Старого Голятину ієрей Пантелеймон Ляхович у 1785 р. і що належить вона селу Ляховець.