Церква семи братів Макавеєвих

Церква 1700 р. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 344].

Церква семи братів Макавеєвих [Поступ, 1989 р., № 10, с. 8].

Дерев’яна церква св.мучеників Макавейських 1852 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 123].

с. Керничка (Ліс).

Яворівський.

Церква св. Мучеників Макавейських. 1852.

Розташована в урочищі Керничка в лісі. Це дерев’яна двозрубна, хатнього типу будівля. Гребені даху вівтаря і нави вінчають невеликі маківки. Судячи з деталей, розбудована з давнішої каплиці, збудованої у кінці XVIII ст. В іконостасі збереглися ікони кінця XVIII ст. Відновлювалася у 1890 р. Закрита по другій світовій війні. У 1962 р. з розширенням кар’єрів, село майже повністю виселили.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 722.

Довідка на сайті