1998 р. Жовківщина

с. Лавриків (Руда Лісна). (УГКЦ)

Церква Різдва пр. богородиці.

У 1578 p. церква в селі вже діяла. Існують джерельні згадки XVII-XVIII ст. про монастир в урочищі Черчики поруч із селом. У 1769 р. збудована теперішня дерев’яна будівля, як свідчить напис на одвірку західних дверей в присінок: “РБ АΨξΘ”. В пізніші часи неодноразово ремонтувалася. Під час одного з ремонтів добудовано до бабинця присінок, в який переставлено первісні одвірки, а до вівтаря з півночі – велику прямокутну захристію. Ще одна захристія добудована до вівтаря з півдня, поєднана з присінком при південній стіні нави.

Розташована на високому горбі в центрі села. На захід від церкви розташований сільський цвинтар. Тризрубна триверха будівля, складається з трьох зрубів, розташованих по осі схід-захід – великої квадратової нави, меншого прямокутного бабинця з заходу і меншого гранчастого вівтаря зі сходу. Вищий зруб четверика надопасання нави через вітрила переходить у світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею, завершеною ліхтарем з маківкою. Подібні бані на світлових восьмериках вінчають нижчі зруби надопасання вівтаря і бабинця. Присінок вкритий великим трисхи -лим дахом. Церкву оббігає піддашшя, оперте на великі випусти вінців зрубів, перерване в місці прилягання присінків та ризниць. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштвами.

На захід розташована сучасна церкві висока дерев’яна триярусна стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом. На північ – невелика дерев’яна капличка, вкрита двосхилим причілковим дахом. Вхід на прицерковну територію, огороджену муром, веде через браму в північній і хвіртку – в західній стінах.