Церква Різдва богородиці

Латірка Воловецький район

Церква Різдва пр. богородиці. 1864. (УПЦ)

Першу згадку про церкву записано в 1692 р. Тоді філіями були Нижній Бистрий та Борсучина. У 1733 р. в селі згадують дерев’яну церкву з двома дзвонами і два священики – Яків Приймич та Микола Насталинець.

У 1778 р. філії з церквами були в Біласовиці, Мішкаровиці та Борсучині. У 1797 р. згадують нову дерев’яну церкву, що стояла трохи вище від теперішньої, те місце називається “Гробище”, а через дорогу від церкви була фара. Тепер у селі стоїть типова мурована церква, збудована за священика Василя Бубряка. Розказують, що церкву збудували майстри, що спорудили перед тим церкву в Завадці, але латірську зробили меншою на товщину стіни.

У роки Першої світової війни в церкві перебували солдати, і багато документів зникло. Біля церкви стояла майстерно споруджена дерев’яна двоярусна дзвіниця (нижній ярус зрубний, верхній – каркасний), що за конструкцією та членуванням об’ємів належала до дзвіниць верхоріччя Латориці, але за розмірами була значно більшою. Збудували її майстри з Міжгірщини на початку XX ст. Дзвіниця згоріла 19 серпня 1998 р., на Спаса.

Влітку 1999 р. збудували нову дзвіницю. На подвір’ї – багато гарних литих хрестів. На старому кладовищі – залишки мурованої з каменю каплиці.