Церква Покрови / св. Ольги

Вперше церква згадується в селі Лабуні у податкових реєстрах 1564-1579 рр., правда у 1573-1579 рр. відзначена, як “синагога (церква) опущена”, а у пізніших документах вже не згадується. 1 Священик церкви у Лабуньках появляється щойно у переліку учасників Білопольського собору духовенства у 1749 р. 2 У акті візитації 1781 р. описана дерев’яна церква Покрови Пр. Богородиці з малою маківкою на гребені даху. 3 Під час візитації 1870 р. церкви єпископом Михайлом Куземським відзначено тільки, що вона є філією парафії св. Миколи в Замості. 4 Ще у 1868 р. селяни звернулися в консисторію з просьбою про будову нової церкви, бо стара, ремонт якої нібито тривав з 1842 р., зачинена у 1850 р. Будівництво мав би вести старший інженер по будові греко-уніатських церков Холмщини Атанасій Шанковський, галичанин з походження. 5 Та до будівництва не дійшло. З 1875 р. церква православна.

У 1881-1882 рр. споруджено новий мурований храм св. Ольги, який освятили у 1883 р. 6 Перенесену на цвинтар стару дерев’яну будівлю новопосвячено у 1889 р. 7 А у 1892 р. освячено муровану споруду після ремонту і внутрішнього прикрашення. 8 Зачинену після першої світової війни церкву знищено у міжвоєнний період. 9

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 176-177.

2. Петрушевич А. Холмская єпархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.