Сергій Верговський

297.6.2.5. Садиба – Лівобережне Полісся, кін. 19 – серед. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, клуні, хліва та амбара, традиційно розміщеного через дорогу – на вигоні. Огороджена лісою.

297.6.2.5.1. Хата – с. Мамекине, Новгород-Сіверський р-н, Чернігівська обл., кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Дводільна (хата+сіни). Власне хата зрубна, зведена з масивного соснового кругляка. Сіни з каркасними плетеними з лози стінами прибудовані на поч. 20 ст. після втрати правої частини хати. Зруб в’язано круглими врубками з внутрішніми шипами («п’явками»), вінці між собою підігнані драчками і укладені на мох. Дах чотирисхилий, критий соломою, в’язаною до лат тичками колосом донизу. Зовні шпарована й мащена червоною глиною, всередині – шпарована й побілена. У сінях, на висоту зросту, лісяні стіни шпаровано зсередини. Стеля дощана. Вікна з лутками. Зовні довкола вікон побілено традиційно хвилями по вінцях.

Піч глинобитна на зрубі, напівкурна.

Комин стіновий, викладений з сирцю, дим виводиться каглою в сіни і розходиться по горищу, бовдур відсутній.

Біля печі дощаний піл, попід чоловою й причілковою стінами лави, врубані у зруби стін.

На покуті довгий стіл. Настільник затканий у перебір вибіленим «валом» геометричними орнаментами. На стіні образи, рушники, ткані червоними смугами, ромбами, хрестами, картами.

Експонується традиційний одяг: жіночі сорочки, шиті «біллю», й плахти; на жердці – дерев’яна колиска, на стінах – мисник, старовинний музичний інструмент – ліра.