Дмигро Малахов, Сергій Попович

Житловий будинок 1913 – 14 рр., в якому проживав Паторжинський І. С.

(архіт., іст.).

Вул. Заньковецької, 4.

На червоній лінії вулиці. Споруджений як перша черга будівництва у складі пасажу – прибуткових будинків страхового товариства «Росія» за проектом арх. П. Андреєва. У вересні 1941 р. під час пожежі центральної частини міста було знищено всі елементи будинку, окрім стін, сходових маршів і майданчиків. У 1948 – 50 рр. відбудований з новим переплануванням квартир, з втратою декору інтер’єрів і частково фасадів.

П’ятиповерховий, цегляний, з мансардою. У плані прямокутний, з двома виступами, що прилягають до двох паралельних корпусів пасажу. Фасад вирішено в стилі неокласицизму, оброблено «під шубу». Перший поверх з напівциркульнйми вікнами відводився під торговельні приміщення. Могутня центральна арка-проїзд до пасажу має висоту в два поверхи. На другому і третьому поверхах у міжвіконних площинах ліпні гірлянди і маски левів. Над вікнами третього поверху – ліпні зображення гербів. Від третього до п’ятого поверхів – плоскі пілястри з капітелями.

У цьому будинку в 1951 – 60 рр. жив Паторжинський Іван Сергійович (1896 – 1960) – співак (бас) і педагог, народний артист СРСР (з 1944). До 1952 р. працював у театрі опери та балету. Створені ним вокально-сценічні образи Карася («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Виборного, Тараса («Наталка Полтавка», «Тарас Бульба» М. Лисенка) ввійшли до золотого фонду української музичної культури. У ці ж роки викладав у Київській консерваторії, професором якої був з 1946 р. У 1945 – 54 рр. – голова правління Українського театрального товариства. Мешкав у п’ятикімнатній квартирі № 4 на другому поверсі у лівому крилі будинку.

В 1963 р. на фасаді будинку встановлено гранітну меморіальну дошку з барельєфним портретом митця (ск. В. Зноба, арх. В. Корнєєва).

Майстри української радянської сцени: довідник. – К., 1962;

Музыкальная энциклопедия. – М., 1978. – Т. 4;