2008 р. Центральний гастроном у Києві стане торговельно-офісним комплексом

Дата: 09.09.2008

На будівлю Центрального гастронома на Хрещатику, 40/1 чекають великі зміни. Цю понад столітню споруду відреставрують і створять у її стінах сучасний торговельний комплекс. Замовники кажуть, що пам’ятка архітектури своєї автентичності не втратить. Наразі проект реставрації з надбудовою проходить остаточне погодження в управлінні архітектури, повідомляє телеканал “Київ”.

Будівля Центрального гастроному найстаріша на Хрещатику. ЇЇ звели ще 1873 року. Ця споруда – одна з чотирьох вцілілих на головній вулиці під час другої світової війни.

Ще у 1996-му Центральний гастроном перестав бути комунальною власністю міста. Тоді його приватизував трудовий колектив магазину. Як продуктова крамниця гастроном працював ще до 2004 року. Нині він уже 4 роки як зачинений.

“Після цього деякі приміщення були закриті й перепрофільовані, а Хрещатик, 40 як гастроном, який, до речі, перебуває в аварійному стані, що підтверджено зараз інвесторами, готується на реконструкцію з надбудовою і розширенням”, – повідомив голова Постійної комісії Київради з питань власності Володимир Дейнека.

Торік у жовтні Київрада передала інвестору земельну ділянку в оренду для реставрації. Містобудівна рада в цілому погодила відповідний проект з невеликими зауваженнями.

Інвестор запевняє, що будинок збереже своє історичне обличчя. Статус архітектурної пам’ятки мають тільки 2-й та 3-й поверхи гастроному, оскільки перший неодноразово перебудовували ще за радянських часів.

Історичні ж стіни верхніх, запевняє замовник реставрації, не чіпатимуть. Навпаки, їх додатково укріплять і вони стануть домінантою відреставрованої споруди. Добудують і кілька поверхів, аби зрівняти висотність із ЦУМом. Старий фасад при цьому зміцнять каркасом, який і нестиме основне навантаження.

“Співробітники проектної організації працюють в архівах для того, щоб мати уявлення і відтворити не лише конструкції, зовнішній вигляд будівлі, але й навіть врахувати кольорову гаму в тому вигляді, яка була задумана”, – розповів гендиректор компанії-інвестора Володимир Прокопенко.

На верхніх поверхах будівлі з’являться торгові та офісні приміщення. На першому та у цокольному можливе розташування продуктового супермаркету.

Будувати підземний паркінґ під Хрещатиком, 40/1 замовник поки що не планує. Як тільки останні зауваження містобудівної ради узгодять, перейдуть до будівельних робіт. Реставрувати будинок планують за кілька років.