Лариса Андріанова

Інститут геронтології, в якому працював Горєв М. М.

(іст.).

Вул. Вишгородська, 67.

Комплекс споруд інституту складається з трьох корпусів, зведених у 1964 – 72 рр. Експериментальний корпус, розташований на червоній лінії забудови вулиці, має дві секції (чотири- і шестиповерхову). Споруджений 1965 р. для Інституту геронтології та експериментальної патології АМН СРСР, заснованого в 1958 р. З 1964 р. – Інститут геронтології АМН СРСР, з 1991 р. – Науково-дослідний інститут геронтології МОЗ України, з 1993 р. – Інститут геронтології АМН України.

У 1965 – 92 рр. у цьому будинку працював один із засновників і перший директор (1958 – 61) інституту Горєв Микола Миколайович (1900 – 92) – патофізіолог, акад. АМН СРСР (з 1953), заслужений діяч науки УРСР (з 1951). У 1962 – 77 рр. – завідувач лабораторії патологічної фізіології, з 1977 р. – науковий консультант. У цей період відзначений Державною премією УРСР (1984). Основні праці присвячено проблемам фізіології та патології кровообігу (питанням шоку, гіпертонії, інфаркту міокарда, атеросклерозу). Працював у кімнаті № 76.

У 1997 р. на фасаді будинку на пошанування М. Горєва встановлено меморіальну дошку із білого мармуру (ск. Г. Навроцький).

Гуревич М. И. Николай Николаевич Горев (к 60-летию со дня рождения) // Патологическая физиология и экспериментальная терапия. – 1960. – Т. 4. – № 3;

Николай Николаевич Горев // Там само. – 1970. – Т. 14. – № 3;

Институт геронтологии АМН СССР. – К., 1979.