2010 р. До ситуації навколо Михайлівського храму Видубицького монастиря у Києві

Народному депутату України Радовцю А. А

Шановний Арнольде Анатолійовичу!

Українське товариство охорони пам‘яток просить Вашого втручання в ситуацію, що загрожує руйнації унікальної пам‘ятки архітектури ХІ ст. – Михайлівській церкві Видубицького монастиря у м. Києві. За численними повідомленнями громадськості та внаслідок проведеного натурного обстеження експертами Товариства 18 жовтня ц. р., з’ясовано, що внаслідок будівництва мостового переходу через Дніпро і розв‘язки в бік мосту Патона в безпосередній близькості від пам‘ятки близько 100 метрів здійснюється монтаж набивних паль, що призводить до надмірних струсів ґрунтів і конструкцій пам‘ятки.

У зв‘язку з тим, що на відстані лише 5 метрів від будівлі прямо над столичним шосе знаходиться небезпечний схил, у 1580 р. церква вже постраждала від зсувів і була повністю зруйнована її вівтарна частина та підпірна стіна.

В даний час пам‘ятка перебуває в загрозливому стані ще й через те, що з кожним днем зростають вібраційні навантаження і коливання ґрунтів у зв‘язку з безпосередньою близькістю Столичного шосе з його інтенсивним швидкісним автомобільним рухом, і тому числі важковагових авто. А з завершенням будівництва ці навантаження суттєво зростуть.

Товариство разом з настоятелем монастиря зверталося до керівництва будівництва з проханням припинити застосовувати руйнівні для пам‘ятки роботи. І якщо вдень вони дійсно не ведуться, то вночі продовжуються як і раніше .

Виходячи з того, що будівництво мосту припинятися не буде з метою уникнення катастрофічних для пам‘ятки вібрацій, на нашу думку, в даному випадку доцільно було б використовувати менш небезпечні буро-набивні палі.

Михайлівська церква Видубицького монастиря є однією з п’яти пам‘яток домонгольського періоду, які збереглися у Києві. Просимо Вас, шановний Арнольде Анатолійовичу, вжити невідкладних заходів для її збереження.

Перший заступник Голови Товариства Пархоменко М. Т.