2010 р. БЮТ: Видубицькому монастиреві загрожує руйнація

Член фракції БЮТ у Київраді, голова Постійної комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець заявляє про необхідність зміцнення схилів і споруд Видубицького монастиря в Києві у зв’язку із проведенням поруч активних робіт з будівництва Дніпровського шляхопроводу.

Як повідомили в прес-службі БЮТ у Київраді, поспіх при добудові цього шляхопроводу спричинив руйнування Михайлівської церкви Видубицького монастирського комплексу, що знаходиться по вулиці Видубицькій, 40 поблизу Ботанічного саду імені Гришка. Крім того, під загрозою осипання опинилися 24 кв. м. унікального живопису XI ст., що має світову цінність як пам’ятка абсолютного раритету.

“Києву потрібен і міст, і монастир. Але бажання влади якомога швидше увести в експлуатацію об’єкт може призвести до руйнування монастиря, тобто, до незворотної втрати святині XI століття. Вперше, 1096 року, храм знищили половці, а тепер його руйнують наші українські чиновники”, – заявив Бригинець.

За його словами, прискорення робіт по введенню в експлуатацію моста – вбиваються величезні бетонні палі, лунають потужні вибухи – призводить до зсувів і вібрації гори, на якій стоїть монастирський комплекс. Зокрема, Михайлівська церква знаходиться безпосередньо на краю пагорба, що провокує зсув разом із храмом.

“Ми не маємо права руйнувати пам’ятки історії і культури, свої духовні святині, заради того, щоб хтось устиг відзвітуватись Президентові про здачу об’єкта до обіцяної святкової дати. Для того, щоб врятувати монастир, вкрай необхідно уповільнити будівництво під’їзних доріг навколо мосту, застосувавши менш руйнівні і агресивні технології, а частину зусиль і фінансів спрямувати на зміцнення споруд монастиря та схилів”, – зауважив депутат.

Бригинець нагадав, що Михайлівська церква Видубицького монастиря – пам’ятка архітектури 1070-1088 рр., побудована сином князя Ярослава Мудрого Всеволодом.

Нагадаємо, 27 вересня, об 11:00 відбулося урочисте відкриття залізничного сполучення через Дніпро по Дарницькому залізнично-автомобільному мостовому переходу.