Дарохранительниця, 1695 р.

Розмір зображення: 739:800 піксел

Цікавою пам’яткою кінця XVIII ст. є також «Кіот», який «создал єсть монах Феодоритъ постриженецъ Идубыцкій от свъего имения до того святого монастыря року 1695» (КПЛ, № 682). Кіот, або дарохранильниця має форму звичайної скрині на ніжках, подібних до звіриних лап із кульками в пазурах. Бічні стінки оздоблені типовими мотивами ренесансного орнаменту – зображенням голих путто, які підтримують руками орнаментальну рамку з боків. З рота маскарона, викарбуваного над рамкою, звисають два вінки соковитих квітів, що плавно розходяться півколом в обидва боки й потрапляють до рук путто. На плоскому віку кіота встановлено три шестигранні барабани з напівсферичними банями, увінчаними маківками. Довкола середнього барабана ритмічно, на кожній грані розставлені литі фігури каріатид, які підтримують баню. Наріжники віка оздоблені барельєфними голівками ангелів. По нижньому краю на вінцях віка викарбувано орнаментальний ланцюжок з трилисника. (с. 82)

Срібна гробниця, карбована. Майстер Феодорит. 1695 р. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 682

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 80.