Бляшка з зображенням воїна

Бляшки, близькі до мартинівських, було знайдено на території Фесалії (північна частина Балканського півострова), куди їх занесли слов’яни в VI – VII століттях під час так званих Балканських воєн і слов’янської колонізації балканських володінь Візантійської імперії. Точно визначити місце виготовлення, звичайно, неможливо, але з огляду на те, що ця категорія речей відома лише у Середній Наддніпрянщині і зовсім незнана на західнослов’янських землях, можна з великою долею імовірності вважати, що на південь вони потрапили десь з території сучасної України.

На бляшці зображено воїна з круглим щитом у лівій руці та бойовою сокирою – в правій (іл. 85). Обличчя воїна обрамлено густим волоссям і короткою борідкою, підголеною довкола рота, вусів немає. Одяг показано менш детально, але й тут художник підкреслив характерну деталь – вишивану вставку на сорочці.

Ця бляшка є однією з найкращих пам’яток давньослов’янського образотворчого мистецтва. Говорячи про ії стилістичні особливості, не можна не відзначити високої майстерності її творця. Постать воїна подано у ракурсі, чого ми не бачили в жодній з розглянутих вище пам’яток. Якщо мартинівські фігурки людей зображено анфас, а тварин – у профіль, то фесалійська бляшка показує людину впівоборота, більше того – в русі, що підкреслено різним положенням окремих частин тіла: ноги зображено в профіль; тулуб – впівоборота, обличчя – майже анфас. Створюється враження, ніби людину, яка йшла наліво, хтось гукнув, вона раптом зупинилася й озирнулася. Піднятий щит і занесена сокира підкреслюють тривожність моменту – людина готова до оборони й нападу. Художник тут прагнув вже до передачі простору. Це видно з того, як він зобразив ноги людини: праву стопу, більш віддалену від глядача, показано вище, ніж ліву, завдяки чому зображення набуло глибини, більшої рельєфності й об’ємності (с. 122 – 123).

Бляшка з Фесалії з зображенням воїна. VI – VII ст. За І.Вернером.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 122.