Сергій Білокінь

Житловий будинок 1893 р., в якому проживав Петлюра С. В., містилася редакція газети «Слово»

(іст.).

Вул Володимирська, 78.

На схилі вулиці. На ноч. 20 ст. належав Г. Тульчинській, мав № 76. Первісне дво-триповерховий, верхній поверх надбудовано в 1930-і рр. Головний фасад вирішено в стилі неоренесанс. Цегляний, пофарбований, складається з двох житлових секцій. Дата спорудження міститься в картуші над балконом на лівому фланзі фасаду.

В 1908 – 09 рр. у цьому будинку проживав Петлюра Симон Васильович (1879 – 1926) – громадсько-політичний і державний діяч, публіцист, організатор українських Збройних сил, Головний отаман військ У HP, голова Директорії УНР. У липні 1907 р. приїхав із Санкт-Петербурга й відразу став секретарем часопису «Рада». Разом з М. Поршем редагував газету «Слово» (виходила з 11 травня 1907 р., з’явилося 105 чисел, видавець – О.Королькова). Редакція містилася у помешканні С.Петлюри. Газета дбала передусім про політичне й соціальне виховання робітників і селян, приділяла увагу національному життю. У «Слові» друкувалися Д. Донцов, А. Жук, Г. Коваленко, С. Черкасенко та ін. На поч. 1909 р. С. Петлюра повернувся до Санкт-Петербурга.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на… (1908 -19091 год. – К., 1908- 1909;

Іванис В. Симон Петлюра – Президент України. – Торонто, 1952;