Михайло Кальницький, Лариса Федорова

Житловий будинок 1888 р., в якому містилася мистецька студія «Культурної ліги»

(іст.).

Вул. Володимирська, 61-б.

На червоній лінії забудови вулиці.

Триповерховий, цегляний, з підвалом. Споруджений на замовлення купця І.Н. Тульчинського. Первісне двоповерховий, у радянський час надбудований. Ділянка, на якій розташований будинок, раніше входила до складу наріжної садиби на вул. Воло-димирській, 61/11; відокремлена у 1910 р.

В 1919 – 24 рр. у будинку діяла мистецька студія з живописним і скульптурним відділеннями художньої секції єврейської культурно-просвітницької організації «Культурна ліга» (1918 – 25). Нею керували: у 1920 р. – скульптор Н. Аронсон, в 1923 – 24 рр. – скульптор і графік М. Епштейн. Тут навчалося багато дітей та юнаків, батьки яких загинули під час єврейських погромів. Мистецька студія організовувала виставки у школах Києва, 1924 р. – в Америці. У вересні 1921 р. тут було відкрито Музей пластичних мистецтв, в організації якого брали активну участь скульптор Й. Чайков (пізніше заслужений діяч мистецтв РРФСР) і театральний художник, вихованець Рисувальної школи М. Мурашка Н. Шифрін (пізніше народний художник РРФСР). Внаслідок переслідування ліги з боку радянської влади припинили діяльність також художня секція і мистецька студія. Студію було реорганізовано у Другу державну єврейську індустріальну художню профшколу, якою завідував М. Епштейн. Мала п’ять відділень: малярсько-декоративне, макетно-театральне, скульптурне, граверне, фотографічне. Одночасно тут діяла єврейська музична профшкола. З ліквідацією національних навчальних закладів у 1931 р. перетворені на звичайні школи. Тепер у будинку міститься медичний заклад.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 4240;

Правда історії і діяльність єврейської культурно-просвітницької організації «Культурна Ліга» у Києві (1918 – 1925): зб. документів і матеріалів / Уклад. М. О. Рибаков. – К., 1995;

Уся Київщина на 1928 рік: Довідна книга. – К., 1928.