Лариса Гаврилюк

Житловий будинок поч. 20 ст., в якому проживав Терещенко М. І.

(іст.).

Вул Володимирська, 51-а.

На подвір’ї, паралельно вулиці. Чотириповерховий, цегляний тинькований. Тут в 1928 – 66 рр. у квартирі № 15 жив і працював Терещенко Микола Іванович (1898 – 1966) – поет і перекладач, автор понад 20 поетичних збірок і 50 книжок перекладів. За цей час написав такі поетичні збірки, як «Республіка» (1929), «Порив» (1932), «Жнива» (1946), «В битвах і трудах» (1951), «Дружба» (1962), «Серце людське» (1962). Перекладав твори російських білоруських письменників, поетів Сходу. Найбільша його перекладацька праця – антологія французької поезії, яка містить твори 250 поетів 11 – 20 ст. з біографічними довідками й короткими творчими характеристиками. Підготував «Літературний щоденник» – своєрідну енциклопедію світової літератури, що подає відомості про більше як 3,5 тис. письменників усього світу.

В 1926 – 34 рр. М. Терещенко був одним з редакторів щомісячного літературно-художнього і культурно-громадського журналу «Життя й революція». З серед. 1930-х рр. – редактор відділу поезії у Державному літературному видавництві України. Неодноразово обирався членом правління Спілки письменників України. Під час Великої Вітчизняної війни 1941 – 45 рр. був в евакуації у Ташкенті. В 1973 р. посмертно відзначений літературною премією УРСР ім. М.Рильського.

В 1985 р. на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом письменника (ск. І. Шаповал, худ. Ю. Улитько).

Тепер будинок перебудовано, в ньому містяться різні установи.

Краткая литературная энциклопедия. – М., 1972. – Т. 7;