Тетяна Трегубова

Житловий будинок, 2-а пол. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Володимирська, 23/27.

На ділянці, що прилягає до Софійської пл. На початковому етапі будівництва за проектом арх. Р. Тустановського (1872) зведено двоповерховий з напівпідвалом житловий будинок, що займав наріжну частину садиби. У кін. 19 ст. вздовж вул. Володимирської і Софійської пл. до нього добудовано триповерхові крила, що повторили архітектуру наріжного об’єму. В 1997 – 98 рр. надбудований мансардним поверверхом.

Цегляний, складається з трьох окремих об’ємів, об’єднаних однотипним цегляним архітектурним декором. Проїзд на подвір’я – з боку вул. Володимирської. Перший поверх з двобічним розташуванням приміщень відводився, очевидно, для торговельних та інших функцій, верхні – під житло. В архітектурному вирішенні фасадів використано мотиви готики й раннього флорентійського ренесансу (заповнення аркових вікон другого поверху). Композиція споруди в цілому асиметрична, хоча тектоніка бічних крил основана на симетрії ритмічні ряди неглибоких витягнутих арок, що об’єднують вікна першого і другого поверхів, фланковані рустованими розкріповками, завершеними фризами з зубцями й аттиками. Провідну композиційну роль зрізаної наріжної частини підкреслено оформленим готичними шнаклями трикутним щипцем.

Є одним з небагатьох уцілілих житлових будинків Києва періоду раннього еклектизму, відповідає масштабу будівель ансамблю Софійського монастиря. У крилі будинку з боку вул. Софійської у 1880 – 1910-х рр. містився готель «Женева». Частину приміщень з боку вул. Володимирської займала телеграфна станція.

Тепер тут містяться державні установи.

ДАКО, ф. 802, оп. 58, спр. 42.