Тетяна Скібіцька

502.5. Житловий будинок, 1881 (архіт.).

Вул. Софійська, 19. На розі з пров. Михайлівським, на червоних лініях забудови вулиць. На ділянці зі значним ухилом рельєфу. Збудований у садибі надвірного радника, лікаря І. Карвасовського за проектом 1881 арх. П. Спарро. Первісно двосекційний.

Триповерховий, з боку двору та пров. Михайлівського на високому цокольному поверсі, цегляний, у плані Г-подібний, завершений двосхилим вальмовим дахом в наріжній частині. Односекційний, планування коридорного типу. Перекриття пласкі. Покрівля бляшана.

Обидва чолові фасади виконано в цегляному стилі з використанням модельованих у цеглі неоготичних деталей.

Фасади розчленовано пласкими лопатками у простінках, уступчастим карнизом, що відділяє рустований перший поверх від другого, виступом цоколю, орнаментованим вінцевим карнизом. У бічних частинах декор обмежується прямокутними віконними лиштвами та стилізованою аркатурою під вікнами.

Архітетурними акцентами зрізаного наріжжя є балкон на другому поверсі та фронтон, декорований рядами аркатури та навісними тричвертєвими стовпчиками. На вході з вул. Софійської збереглися тристулкові дерев’яні двері, прикрашені різьбленими рослинними рельєфами.

Будівля – містобудівний акцент на перетині вулиць.

Тепер тут міститься Амбасада Грецької Республіки.