Олена Мокроусова

521.1. Житловий будинок, 1898 (архіт.).

Вул. Л. Толстого, 1. На червоній лiнiї забудови.

Споруджений на замовлення домовласника, доктора медицини І. Бендерського за проектом 1897 арх. М. Казанського. За його ж проектом побудовано триповерховий флігель (не зберігся). Ділянка виходила також на вул. Велику Васильківську (тепер Червоноармійська), тому прибутковий будинок планувався наріжним, багатосекцiйним. Але домовласник збудував лише невеликий об’єм на вул. Л. Толстого. У 1950-х рр., на розі вулиць Червоноармійської та Л. Толстого зведено будинок у стилiстицi радянського ретроспективiзму. В 1910-х рр. у фасадному будинку містилася шлунково-кишкова лікарня І. Бендерського.

Чотириповерховий з напівпідвалом, цегляний, тинькований, пофарбований, у плані прямокутний. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею. Перекриття пласкі.

Виконаний у стилiстицi історизму.

Композицiя головного фасаду симетрично-осьова. Бiчнi осі підкреслено розкріповками, завершеними високими тридільними аттиками з центральною підвищеною частиною. На рiвнi третього-, четвертого поверхів розкріповки фланковано масивними пiвколонами великого ордера. Фасад акцентовано чотирма скульптурами каріатид на рiвнi другого поверху, якi підтримують пiвколони (в проекті скульптури вiдсутнi). Віконні прорізи першого-, третього поверхів прямокутні, увінчані сандриками і замковими каменями.

Прямокутні підвіконні фільонки декоровано ліпленим рослинним орнаментом. Вікна розкріповок на рівні четвертого поверху півциркульні, зі спрощеними архівольтами, акцентованими клинчастими замковими каменями.

Збереглося шість балконів з металевими ажурними огорожами. Стіна першого поверху оформлена дощаним рустом. Прямокутний дверний отвір парадного входу перекривають двостулкові двері.

Будинок – типовий зразок житлової споруди кін. 19 ст.

Тепер у напівпідвалах та на першому поверсі торговельно-розважальні заклади.