Борис Єрофалов, Олена Мокроусова

467.3. Житловий будинок, 1902–03 (архіт.).

Вул. Ш. Руставелі, 9. У ряді щільної забудови, на старій червоній лінії вулиці, в оточенні нових споруд.

Зведений як прибутковий будинок на замовлення домовласника М. Жилинського на місці одноповерхових дерев’яних споруд. Реконструйований у 1980-і рр. П’ятиповерховий, цегляний, пофарбований, зі слабо вираженим Т-подібним планом. Над парадними сходами, розміщеними в центрі, – великий світловий ліхтар. У правому крилі проїзд на подвір’я. Первісно на кожному поверсі було дві квартири. Перекриття пласкі залізобетонні. Дах з мансардою, покриття бляшане.

Вирішений у стилі європейського модерну. Головний фасад симетричний, його центральну частину зі входом виділено широкою розкріповкою, яка увінчується трьома шпилястими щипцями з круглими люкарнами. Завершувала вісь будинку декоративна вежа в стилі французького ренесансу (не збереглася). Фасад виконано у відкритій цеглі, рясно декоровано майстерно виконаними ліпленими й цегляними деталями, з якими узгоджується рисунок ажурних кованих балконних грат.

Характерною особливістю ліпленого оздоблення є рослинні, зоо- та антропоморфні мотиви, що тяжіють до стилістики модерну. Привертають увагу вертикальні панно із зображенням переплетених риб (сомів) у міжвіконнях другого поверху, різноманітні жіночі й чоловічі маски в оточенні площинного орнаменту. Первісні інтер’єри квартир в стилі модерн не збереглися.

Споруда виділяється виразним силуетом та вдалим поєднанням на фасаді цегляних і ліплених деталей.

Тепер перебуває на капітальному ремонті.

Література:

Там само, ф. 100, оп. 1, спр. 944, 945; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1914 год. – К., 1914.