Олена Мокроусова

467.4. Житловий будинок, 1903–04 (архіт.).

Вул. Ш. Руставелі, 36. У ряді щільної забудови вулиці.

Історія садиби простежується з серед. 19 ст. До поч. 20 ст. її власниками були: В. Пономаренко, В. Кухаренко, М. Мікутіна. У 1903 домовласник І. Акулов замовив арх. А.-Ф. Крауссу проект п’ятиповерхового цегляного будинку на місці двох попередніх дерев’яних. Проект реалізовано без істотних змін, за винятком окремих декоративних деталей (рисунок балконних грат, колони тощо).

П’ятиповерховий з підвалами, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний з розташованим у центрі головним входом. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Односекційний, з двома п’ятикімнатними квартирами на кожному поверсі, парадними та чорними сходами. Парадні кімнати виходили вікнами на вулицю, спальні й господарські приміщення – на подвір’я. Кухні сполучалися з чорними сходами.

Оздоблений у стилі неоренесанс. Композиція головного фасаду симетрично-осьова, підкреслена в центрі неглибоким еркером сходової клітки з великими багатодільними вікнами, з яких найвище – аркове. Еркер завершено невеликим аттиком з трикутним фронтоном, під яким вміщено жіночу голівку.

Ліплені декоративні деталі виконано з гіпсу, частину декору змодельовано в цеглі. Фасад розкреслено міжповерховими карнизами, поповерховими лопатками та пілястрами. Ярусність фасаду посилює різне для кожного поверху оформлення прямокутних віконних прорізів. Еркер на рівні третього поверху фланковано канелюрованими лопатками, на рівні четвертого – напівколонами коринфського ордера з драпіруванням. Стрункі колонки того ж ордера розташовано обабіч головного входу. Додатковою прикрасою входу є кронштейни еркера, декоровані лев’ячими масками. Вертикальні членування фасаду доповнюють два симетричні ряди балконів з ажурними гратами, рисунок яких утворено колами з волютоподібними завитками. Проїзд на подвір’я, який розміщувався ліворуч від головного входу, тепер замурований.

Будинок – характерний зразок житлової забудови Києва кін. 19 – поч. 20 ст. в стилі неоренесанс, притаманному творчості А.-Ф. Краусса, що збудував на тій же вулиці декілька споруд (№ 22, 30, 38, 40), утворивши стилістично цілісний фронт кварталу.

Тепер на першому поверсі торговельні приміщення.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 100; ф. 163, оп. 1, спр. 637.