Лариса Федорова

467.6. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Ревуцький А. С. (іст.).

Вул. Ш. Руставелі, 34. На червоній лінії забудови.

П’ятиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані – замкнуте каре (секції утворюють внутрішнє подвір’я-колодязь). Проїзд на подвір’я – в лівому крилі. Оформлений у цегляному стилі.

1917–18 у квартирі № 13 будинку проживав Ревуцький Аврам Самійлович (1889–1946) – журналіст, політичний діяч. До жовтневого перевороту 1917 мешкав в Одесі, був співробітником редакції газети «Одесский листок». У роки проживання в Києві – член ЦК Єврейської соціал-демократичної робітничої партії «Паолей-Ціон», від якої висувався кандидатом на виборах до Українських установчих зборів у грудні 1917 – січні 1918, член Української Центральної Ради від національних меншин і Малої Ради, товариш міністра єврейських справ. У грудні 1919 – міністр єврейських справ Української народної республіки. Емігрував.

Тепер частина дворових секцій житлова, інші приміщення використовуються як офісні та торговельні.

Література:

Київська Окружна Комісія по справах виборів до Установчих Зборів Української Народної Республіки, на підставі ст. 51 Закону про вибори, оповіщає для загального огляду такі списки кандидатів до Установчих Зборів Української Народної Республіки по Київській виборчій окрузі: [Листівка]. – К., 1917; Українська Центральна Рада: Документи і матеріали: У 2 т. – К., 1997. – Т. 2.