Марія Гончаренко

563.14. Житловий будинок заводу «Ленінська кузня», 1939 (архіт.).

Бульв. Т. Шевченка, 58. На червоній лінії забудови вулиці, підпорядковується її загальному строю, зберігаючи композиційну самостійність.

Споруджено за проектом арх. О. Смика на місці дореволюційного парку та закладу розваг «Аркадія».

Шестиповерховий, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний, трисекційний. Перекриття пласкі. Дах двосхилий. Зведений у формах пізнього конструктивізму. Два чолові фасади, звернені на бульвар і в курдонер сусідньої школи, об’єднані загальним композиційним вирішенням.

Характерною особливістю є поділ на яруси, що включають по два поверхи кожний. Нижній ярус, який виконує роль своєрідного подіуму, декоровано рядами цегляного мурування, що виступають. Суворість рівної поверхні двох верхніх ярусів відтіняють масивні еркери, балконні огорожі та майолікові вставки між вікнами шостого поверху.

Завершеності композиції надає старанно прорисований карниз, виконаний, як і інші архітектурні деталі, з бетонних збірних елементів.

Архітектура будинку відзначається компактністю та доцільністю.

Тепер – житлово-офісний будинок.

Література:

Будинок на бульварі ім. Т. Шевченка // Архітектура Рад. України. – 1939. – № 3; Нариси історії архітектури Української РСР (радянський період). – К., 1962.