[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, в якому жив М.В. Лисенко

Пам’ятка історії

м. Київ, Залізничний район, вул. Саксаганського, 95-б.

Загальний опис:

Двоповерховий житловий будинок в стилі модерн, декорований наличником, поребриком та карнизом складної форми.

Меморіальна дошка з написом:

“У цьому будинку жив та помер 24 жовтня (6 листопада) 1912 року композитор Микола Лисенко”.

Мармур. Меморіальну дошку встановлено в 1948 р.

Будівник – Київські міжобласні науково-реставраційні виробничі майстерні Держбуду УРСР.

Замовник – Київський міськвиконком.

Історична довідка:

Лисенко Микола Віталійович (21.03.1842-06.11.1912) – великий український композитор, основоположник української класичної музики. В Лейпцігській консерваторії (1867-1869) М.В. Лисенко вивчав гру на фортепіано і теорію композиції. В 1868 р. написав свій перший твір “Заповіт” (на слова Т.Г. Шевченка) для соліста, хору й фортепіано.

Протягом 1874-1876 р. Лисенко вдосконалював майстерність у М. Римського-Корсакова в Петербурзі, де познайомився з М. Мусоргським, О. Бородіним, Ц. Кюї, критиком В. Стасовим. Передові музично-естетичні погляди класиків російської музики мали великий вплив на формування світогляду і творчих принципів Лисенка.

Величезної популярності набула народна опера “Наталка Полтавка” (1889), опера “Енеїда” (1911) – написана на сюжет однойменної поеми І. Котляревського.

На тексти Т.Г. Шевченка композитор написав понад 80 вокальних творів різних жанрів. Багато вокальних композицій він створив на твори І. Франка, М. Старицького, С. Руданського, Лесі Українки, О. Маковея, О. Олеся, М. Вороного, Г. Гейне, А. Міцкевича та ін.

Взято під охорону згідно Рішення міськвиконкому Києва № 159 від 27 січня 1970 р.

Охоронний № : 29

Архімович Л., Гордійчук М. М.В. Лисенко.- К., 1952.

Лисенко О. М.В. Лисенко (спогади сина).- К., 1959.

Радянська енциклопедія історії України.- Т. 3.- К., 1971.- С. 9.

Топографічний реєстр та картотека візуального обстеження пам’ятників Києва.- 1974. / Архів Київської міської організації Українського товариства охорони пам’яток.