Михайло Кальницький, Лариса Федорова

486.33. Житловий будинок 1890-х рр., в якому проживав Садовень О. А. (іст.).

Вул. Саксаганського, 66. З відступом бл. 20 м від незабудованого фронту ділянки.

Зведено на замовлення власника ділянки – професора Київського університету О. Садовня. Первісно двоповерховий, у радянський час надбудований третім поверхом зі спрощенням силуету. Цегляний, пофарбований, у плані близький до прямокутника, з ризалітами на чоловому й тильному фасадах. В опорядженні використано елементи стилю неоренесанс: візерунок цегляного мурування, ліплені орнаменти. До складу садиби входить також будинок № 66-б.

До 1919 у квартирі на другому поверсі будинку проживав Садовень Олексій Андрійович (1857–1919) – лікар, вчений, доктор медицини (з 1886). 1882 закінчив Казанський університет, служив у Медичному департаменті. З серпня 1889 екстраординарний професор, завідувач кафедри медичної хімії Київського університету, з квітня 1900 ординарний професор. З жовтня 1907 викладав на кафедрі фармакології. З квітня 1913 декан медичного факультету. З серпня 1914 заслужений професор. З початком 1-ї світової війни за дорученням Київського навчального округу виїздив на фронт, зокрема, 23 січня 1915 на передових позиціях діючої армії роздавав подарунки нижчим чинам 11-го армійського корпусу.

Був нагороджений орденом св. Георгія 4-го ступеня.

Вивчав газообмін й теплообмін при уремії й обмін речовин у людини під час голодування. Помер у факультетській терапевтичній клініці від дизентирії. Похований на Байковому цвинтарі.

Тепер у будинку міститься Державна митна служба України.

ДАК, ф. 16, оп. 465, спр. 4811; ф. 163, оп. 6, спр. 229.