Віктор Завада, Михайло Кальницький

486.2. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.). Вул. Саксаганського, 5. У ряді забудови вулиці, з невеликим розривом від сусіднього будинку № 3.

Споруджено у садибі, яка належала міському діячеві Г. Воронюку. Імовірний автор проекту – арх. А.-Ф. Краусс. Первісно на кожному поверсі розміщувалося дві квартири (тепер планування змінено).

Старий в’їзд на подвір’я закладено.

Чотириповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, односекційний. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. У центрі розташовані двомаршові сходи з парадним і дворовим входами.

Оздоблений у стилі історизм з рисами неоренесансу із застосуванням цегляного (руст, гурти, лопатки) та ліпленого (замкові камені, заповнення фільонок тощо) декору. Головний фасад вирізняється підкреслено симетричним характером, значну роль у цьому відіграє центральна розкріповка з входом і розміщеними обабіч двома рядами балконів. Розкріповку й фланги фасаду підкреслено на нижніх поверхах лопатками (на другому поверсі – фільончастими з ліпленими розетками), на четвертому поверсі – пілястрами. Вгорі розкріповку акцентує аттик із вписаним у нього лучковим фронтоном.

Портал входу з напівциркульною перемичкою обрамлено архівольтом, що спирається на колони коринфського ордера. У замковому камені архівольта вміщено голівку путті, в антревольтах – рослинний орнамент. Важливе місце у вирішенні фасаду посідає варіювання формою та пластикою оздоблення віконних прорізів: на нижніх поверхах прямокутних з різноманітними замковими каменями, на четвертому поверсі аркових, фланкованих міжвіконними пілястрочками. Тильний фасад з центральною розкріповкою і прямокутними вікнами розкреслено простими гуртами й завершено зубчастим карнизом.

Вся система зовнішнього оздоблення споруди відзначається цілісним характером і вишуканістю мистецького вирішення, що дає змогу віднести її до цінних зразків прибуткових будинків кін. 19 ст. Тепер на першому поверсі і в напівпідвалі торговельні заклади.