Борис Єрофалов, Михайло Кальницький, Олексій Овчаренко

486.3. Житловий будинок, 1910–13 (архіт., мист.).

Вул. Саксаганського, 12. На червоній лінії забудови вулиці.

Зведено як прибутковий будинок домовласника Ш. Паїна. До складу садиби входить також флігель (№ 12-а), що не має архітектурної цінності.

Шестиповерховий з мансардою, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний.

Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Комунікаційний вузол, що складається з вестибюля, ліфта, парадних і чорних сходів, розміщено на поздовжній осі будинку. На правому фланзі проїзд на подвір’я.

Оздоблений у стилі модерн з використанням форм класицистичної архітектури. Головний фасад симетричний, вирізняється вертикальністю членувань. Має 14 вікон у горизонтальному ряді. Чітка регулярна, функціонально обумовлена структура, в якій вже відчутні раціоналістичні тенденції конструктивізму, лише частково пом’якшується відлитими зі світлого цементу орнаментальними вставками-панно, розміщеними над і під вікнами. В них використано характерні для модерну, але вже значно геометризовані рослинні мотиви, абстрактно-тектонічні підковоподібні вигини й переплетіння рельєфних ліній, а також елементи класицистичного орнаменту (гірлянди, іоніки, перлини тощо). Стіни урізноманітнюються тонкою фактурною (пофарбоване цегляне мурування, гладеньке та шорстке тинькування, тонований цемент або гіпс) та кольоровою (поєднання бузково-сірого з білим та світло-сірим) диференціацією.

В основному об’ємі завдяки абрисам верхньої частини виділено три ризаліти з округлими завершеннями. Під напівциркульними вигинами бічних ризалітів вікна аналогічної форми. В центральній частині округлий, дещо приплющений силует, утворений високим аттиком (частково деформований пізнішими переробками). У верхню частину аттика вмонтовано великий, стилізований в античному дусі горельєф, в центрі якого постать богині (можливо, Гестії – покровительки домашнього вогнища, міст і держав), що тримає у правій руці голуба. Праворуч від неї група з чотирьох фігур, які схилились у молитві над запаленим жертовником.

Ліворуч майже карикатурне зображення бога війни Марса, що втікає зі щитом і списом в руках. Його обличчя трактоване як антична комедійна маска. Композиція, вірогідно, являє алегорію миру й добробуту.

Центр будинку акцентовано також здвоєними тригранними еркерами, які охоплюють другий–п’ятий поверхи.

Їхній верхній ярус оформлено елементами тосканського ордера, інші яруси вирішено суто конструктивно й декоровано орнаментальними вставками й гладенькими панелями. Між третім та четвертим поверхами грані еркерів прикрашено трьома парами рельєфів, що відтворюють античні сцени побуту та відпочинку. Деякі з постатей запозичено з розписів вілли Містерій у Помпеях. З мистецької точки зору ці рельєфи (так само, як і горельєф аттика) не піднімаються над загальним тогочасним рівнем і мають винятково декоративне, проте важливе для ансамблю значення. Знизу еркери прикрашено смугами пластичного орнаменту з геометризованих квіткових розеток, пелюстки яких своєю формою нагадують листя улюблених киянами каштанів.

Нижні грані еркерів підтримуються вишуканими консолями (частково зруйновані, особливо з лівого боку) у вигляді букетів маку – символу спокою і сну.

Під еркерами розташовувалося двоє парадних дверей (ліві тепер закладено).

Будинок має два вертикальні ряди балконів. У правому його крилі влаштовано арковий проїзд, склепіння якого частково орнаментовано.

Серед інших будівель періоду пізнього модерну споруду вирізняє широке використання скульптурного декору. Будинок є невід’ємною частиною архітектурного ансамблю вулиці.

ДАКО, ф. 1636, оп. 6, спр. 725.