Станіслав Смолінський

297.2.3.8. Садиба – Верховина, 18 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, пасічини з пасікою. Будівлі вільно розміщені на рельєфі. Огорожа («вориння») складається з розколотих на шість-вісім частин колод, покладених між парами високих кілків, що характерно для регіону.

Є одним з типів планування садиб на Гуцульщині.

297.2.3.8.1. Хата – с. Бережниця, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл., 18–19 ст. (архіт.).

Складається з лівої хати, сіней, правої хати та комори, оточених з трьох боків хлівами («притулами»). Ліва хата зведена у 18 ст. (датується за знайденою монетою), решта будівель – у 19 ст. У лівій хаті виявлено характерні риси гуцульського житла раннього періоду: земляна підлога, курна піч, висока стеля, волокові вікна, двері на «бігунах», перекриття по поперечних сволоках, невеликий схил даху, критого драницями. У правій хаті дим через каглу виводився в сіни, що дало змогу удосконалити інтер’єр: вінці стін ретельно стругали і систематично мили, сволок та інші дерев’яні елементи прикрашали різьбленням.

Подібний тип гуцульського житла зберігся без істотних змін до 1940-х рр. У хаті експонуються декоративні тканини, мальований посуд, різьблені стіл та скриня. Влаштовано показ виробництва ліжників.