Віра Черна

306.4. Середня школа, 1936 (архіт.).

Вул. П. Орлика, 13. На розі з пров. Виноградним, на ділянці з незначним схилом.

Зведена за типовим проектом № 103 арх. Е. Кодніром. Належить до розряду двокомплектних шкіл. З боку дворового фасаду й праворуч до торця 1963, 1970 та 1986 здійснено тактовно ув’язані прибудови, які не заважають сприйманню первісного об’єму.

Триповерхова (у бічних крилах чотириповерхова), цегляна, тинькована, в плані Ш-подібна, симетрична за композицією.

Внутрішнє планування коридорного типу, переважно з однобічним розташуванням приміщень. У середньому крилі, зверненому на подвір’я, на першому поверсі проектом передбачалася квартира директора з самостійним входом.

Прийнято конструктивну систему поздовжніх несучих стін, поєднану зі стояково-балковою системою. Дах багатосхилий, критий бляхою.

Вирішення всіх фасадів лаконічне й відбиває функціонально-планувальну структуру споруди. Основним елементом композиції чолового фасаду є масивний трипрогінний портик головного входу, завершений балконом з бетонним огородженням у вигляді балюстради, що перетворюється під вікнами другого поверху на декоративну. Вісь входу фіксується прямокутним аттиком на ширину портика. Торці бічних крил, що виходять на головний фасад, вирішено ідентично. На їхніх осях влаштовано входи з рамковим обрамленням і піддашшям на кронштейнах незначного виносу. Цоколь облицьовано полірованим гранітом. В оздобленні стін використано прийом чергування гладенько тинькованих і рустованих площин. Архітектурно-художнє й планувальне вирішення будівлі є одним з найцікавіших зразків серед шкіл, збудованих у 1930-х рр. Тепер – Ліцей міжнародних відносин № 51.

Література:

Алешин П. Ф., Маринченко А. И., Колесников В. В. Архитектура школьных зданий. – К., 1952; Коднір Е. Деталі проектування шкіл // Архітектура Рад. України. – 1938. – № 10–11.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 827