Театр Бергоньє (№ 15 / Б. Хмельницького, 5)

Театр Бергоньє.

В 1917 р. тут відбулися збори на підтримку більшовицького перевороту в Петрограді (мем. дошка 1952 р., замінена в 1977 р.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 30].

Будинок Державного академічного театру російської драми імені Лесі Українки (Театр Бергоньє), де відбувся перший виступ української професійної трупи М. Кропивницького (вул. Б. Хмельницького, 5) – пам’ятка історії (друга половина XIX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Будинок Державного академічного театру російської драми імені Лесі Українки (Театр Бергоньє), де відбувся перший виступ української професійної трупи М. Кропивницького (вул. Б. Хмельницького, 5) – пам’ятка історії (друга половина XIX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

1866 року французький підприємець Огюст Бергоньє придбав земельну ділянку на розі нинішніх вулиць Богдана Хмельницького та Пушкінської.

Спершу він побудував тут тимчасове дерев’яне приміщення, де відбувалися циркові вистави, а в 1875 році за проектом архітектора В. М. Ніколаєва було споруджено кам’яну будівлю, де почалися вистави театру-цирку «Альказар». Поруч, у двоповерховому будинку, що виріс 1878 року, на першому поверсі розмістився театр, а на другому – готель «Ліон».

1883 року приміщення перебудували під драматичний театр. Протягом ряду років на сцені театру виступали різні трупи, в тому числі українські – М. Л. Кропивницького і М. П. Старицького, та російські – Московське товариство драматичних акторів на чолі з М. М. Соловцовим. У роки революції та громадянської війни у цьому будинку працювали різні театри, зокрема «Березіль», який очолював видатний український режисер Лесь Курбас.

1926 рік став початком творчої біографії Російського драматичного театру.

Француз-предприниматель Бергонье в 1868 году приобрел участок земли (квартал ул. Пушкинская – ул. Б. Хмельницкого) и превратил его в источник дохода. В 1874 году он построил здесь деревянный цирк, а уже через год – каменное здание театра и двухэтажный дом (архитектор Николаев). В декабре 1875 года помещение арендовал князь В.Д. Оболенский для театра-цирка “Альказар”. В 1878 году Бергонье построил дополнительное двухэтажное здание. Во внутренней его части был театр, а на втором этаже – гостиница “Лион”. Начиная с 1884 года, в течение 7 лет в театр приезжало на гастроли Московское общество драматических актеров, возглавляемое Н.Н. Соловцовым. В 1891 году здесь был основан “Соловцов” театр.

Следует отметить, что первые киносеансы в Киеве прошли именно в этом здании.

Здание театра было перестроено и реконструировано в 1930 году.